„Peste tot unde este un eveniment regal ce are ca scop încurajarea economiei, educaţiei, diplomaţiei bilaterale, sportului, artelor sau ştiinţelor, Familia regală este primită cu respect şi mândrie, cu demnitate şi afecţiune şi cu profunda convingere că ea este în slujba interesului naţional.” - Majestatea Sa Margareta a României

În primăvara anului 1949, pe 26 martie, s-a născut prima fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana ai României, la Lausanne, în Elveția, la un an și câteva săptămâni după ce Regele Mihai a fost obligat să plece în exil.

A studiat în în câteva țări din Europa ca: Italia, Elveția, Marea Britanie, apoi a absolvit Liceul Francez din Elveția, a urmat apoi absolvirea Universității din Edinburgh, unde a studiat domenii ca: Sociologie, Științe Politice, Drept Internațional.

A lucrat în cadrul proiectelor de cercetare ale Organizației Mondiale a Sănătății. Începând cu anul 1983, a lucrat în proiecte ale Organizației Națiunilor Unite.

În anul 1990 a ajuns pentru prima dată în România pe 18 ianuarie, alături de Sofia a României, sora sa. În acest an a înființat Fundația Principesa Margareta a României, astăzi Fundația Regală Margareta a României, în scopul ajutorării persoanelor vârstnice, bolnave, copiilor abandonați sau din familii cu dificultăți materiale, în scopul sprijinirii tinerilor talentați.

În anul 1997 Margareta a României a primit titlul de Principesă Moștenitoare. Din acest an, alături de Regele Mihai I al României și de Familia Regală, s-a implicat în activități diplomatice în scopul sprijinirii aderării României la Uniunea Europeană și Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO).

Pentru prima oară în istoria României, Majestatea Sa Margareta a României a primit în anul 2007 titlul de Custode al Coroanei Române.

Majestatea Sa Regina Margareta, conform titlului Său dinastic, este în prezent Președintele Fundației Regale Margareta a României. De asemenea, este Președinte al Crucea Roșie Română, care are ca scop asistența persoanelor în situații de urgență, al Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Săvârșin, al cărui scop este realizarea unui model de dezvoltare durabilă.

Începând cu anul 2017, 5 decembrie, Majestatea Sa Regina Margareta este suveranul Casei Regale a României și Șeful Familiei Regale. Ca Președinte al Crucea Roșie Română, continuă activitatea Reginelor României - Regina Elisabeta, Regina Maria și Regina Elena - care au desfășurat activități în scopuri caritabile și au patronat spitale pentru răniții din Războiul de Independență, din Primul și al Doilea Război Mondial. Ca Președinte al Fundației Regale Margareta a României, desfășoară activități umanitare în scopul sprijinirii persoanelor vârstnice și copiilor care au o situație materială dificilă, precum și a tinerilor artiști talentați care au venituri mici.

Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale se află și Comitetul Olimpic Român.